A pisztácia kifogyhat, de az üzemanyag nem

A pisztácia kifogyhat, de az üzemanyag nem

Bár manapság a környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap, azért amikor a nagy nyári melegben elhalad mellettünk egy jégkrémes kocsi, az első gondolatunk biztosan nem az, hogy: „atyavilág, micsoda energiapazarlás!” Pedig jobban belegondolva ezek aztán igazi üzemanyagfalók! Lassan döcögnek, meg-megállnak, újra elindulnak, ráadásul az emiatt amúgy is az egekbe szökő fogyasztást tovább növeli, hogy közben az árut is folyamatosan hűteniük kell. Nem véletlen, hogy már ennek is van elektromos alternatívája.

Miközben ma már a dízeljárművek emissziós értékei is egészen előremutatóak, ha van terület, ahol tényleg jól jön, ha villanyra váltanak, akkor az a bevezetőben leírt fagylaltos autók világa. Ezt ismerte fel a Nissan, amely a Mackie’s of Scotland brit jégkrém gyártó céggel összefogva alkotott meg egy teljesen elektromos fagyis autót. A japán vállalat választása nem is véletlenül esett a Mackie’s-re, amely híres arról, hogy megújuló energiát használ: mint írják, tevékenységük során 4,5-szer több áramot táplálnak a hálózatba, mint amennyit felhasználnak.

A projekt alapja a Nissan e-NV200-as kisteherautó volt, amelyet telepakoltak mindennel, ami egy mozgó jégkrém árusnak szükséges. A fagylaltos pultot, illetve a hűtő- és fagyasztó berendezéseket az úgynevezett ROAM-rendszer működtette. Ez újrahasznosított autó-akkumulátorokat jelent, amelyeket a Nissan elektromos autóiból, például Leaf-ekből gyűjtöttek be, és eredetileg háztartások számára kínálták további használatra.

A 230V-os hálózatról tölthető autón ezen kívül jóformán minden vízszintesnek mondható felületen napelemeket helyeztek el, amelyek szintén hozzájárulnak a hatótávolság kitolásához. A tesztek alapján ez jelenleg 200 kilométer környékén lehet, ami a felhasználási területet nézve egészen jó adatnak tűnik. A Nissan saját elmondása szerint lát további fantáziát is a dologban, ezért a fejlesztések folytatódnak, hogy más kereskedelmi vagy épp szabadidős célra is megalkossák a saját villanyhajtású kisteherautójukat.

Érdekesség, hogy a most bemutatott jégkrémes autó nem csak azzal szakít a hagyományokkal, hogy teljesen elektromos. Magyar szemmel (pontosabban füllel) ugyanis ennél sokkal feltűnőbb lehet, hogy a kocsi nem játssza az idehaza is jól ismert (sokakat bosszantó) dallamokat, hogy ezzel hívja fel magára a környékbeliek figyelmét. Ehelyett közösségi hálózatok és alkalmazások segítségével értesíti a pontos helyzetéről az embereket, akik így könnyen megtalálhatják. Így tehát nemcsak a környezetet, de a vasárnap délutáni csendes pihenőt is igyekszik megóvni.