Búcsúzunk az Audi R8-astól

Az Audi szupersportautójából még kifut a második generáció, harmadikat egyelőre nem terveznek.

Három évvel ezelőtt mutatta be az Audi az R8-as jelzésű izmos sportautójának második generációját. A 610 lóerős motorral ellátott járgánytól sokat várt a cég, bár ezekből az autókból általában nem lehet több tízezer példányos eladást produkálni. Ezeket sok esetben inkább gyűjtők vásárolják, vagy a sebesség kissé őrült szerelmesei. A 610 lóerős V10-es motorral ellátott R8-as 3,2 másodperc alatt gyorsul 100 kilométeres óránkénti tempóra, átlagfogyasztása pedig 11,8 liter üzemanyag 100 kilométeren.

Peter Mertens, az Audi műszaki fejlesztési osztályának vezetője azonban nemrég a Carscoops nevű autós kiadványnak nyilatkozva jelentette be: hamarosan befejezik a második generációs R8 gyártását, harmadik generáció bemutatását viszont egyelőre nem tervezik. De azért Mertens is bevallotta, soha nem szabad azt mondani, hogy soha. A távoli jövőben még leporolhatják az R8-ast, hiszen minden autómárka megítélése szempontjából fontos egy szupersportautó jelenléte a választékban.

Az Audi a gyengécske eladásokkal indokolta az R8-sztori lezárását. A modell 2008-ban szerepelt a legjobban, 2935 darab fogyott az első generációs verdából, 2017-ben viszont már csak 1366 darabra volt vevő – természetesen már a második generációs autóból.