Ennél őrültebb rekord nincs

Ennél őrültebb rekord nincs

„Egy traktor, aminek fékezőernyőre van szüksége a megálláshoz. Azt hiszem már mindent láttam életemben.” Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat lehetett olvasni a világ egyik legnépszerűbb autós portálján, a BBC TopGear internetes oldalán az alatt a friss hír alatt, amely a JCB Fastrac traktor – újabb – sebességi rekordjáról számolt be. Az alaposan feltuningolt nehézgép tempója immár egyes sportos kocsik számára is irigylésre méltó, csaknem 250 km/h-s.

Ha a különböző csúcsok hajszolóinak közös tulajdonságait akarnánk száma venni, a maximalizmus biztosan ott lenne az elsők között. Márpedig a jelek szerint ez a brit JCB vállalatra is jellemző. A zömmel az építőiparban és a mezőgazdaságban használt járműveket gyártó cég néhány hónapja már felállította a traktoros gyorsasági világrekordot, ám a többség számára döbbenetes 166,72 km/h-s eredmény után rögtön kijelentették: nincsenek teljesen megelégedve, még van fejlődési lehetőség.

Pedig már elsőre is óriási energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a Fastrac nevű modelljük kereskedelmi forgalomban is kapható változatából egy „szélvészgyors szörnyet” kreáljanak. A hathengeres, 7.2 literes motort 300-ról egészen 1000 lóerőig izmosították, a 7,5 tonnás összsúlyt pedig 5 tonnára faragták le. A korábbi rekord után a monstrumot vezető Guy Martin főként a jármű stabilitására panaszkodott, így várható volt, hogy a fejlesztések ilyen irányban folytatódnak.

Az elmúlt hónapok aerodinamikai munkálatainak köszönhetően a Fastrac még áramvonalasabb lett, ráadásul a tömege is csökkent újabb 10% százalékkal. Ennek köszönhetően, mikor a JCB csapata az újabb kísérletre visszatért az angliai Elvington repterére, már a 200 km/h-s álomhatárt sem tartották elérhetetlennek. A végeredmény azonban még őket is meglepte.

A Guinness Rekordok Könyvének szakemberei a helyszínen hivatalos sebességmérőket állítottak fel, amik között két irányból is át kellett haladnia a traktornak. A hitelesített adatok szerint a Fastrac 217,57 km/h-s átlagsebességet produkált két pont között. A Guinness listájára ez a statisztika kerül majd fel, ám a JCB-nél közölték, a saját órájuk 247,35 km/h-s csúcssebességet is regisztrált – mielőtt az újdonsült rekorder a már említett módon egy a gyorsulási versenyekről ismert fékezőernyő segítségével lelassult, majd megállt.

És hogy a történetnek van-e bármi jelentősége a 15 perc hírnéven túl? Ezt a kérdést a legtöbb Guinness-rekord esetén fel lehetne tenni, mindenesetre a cégnél talán bíznak benne, hogy ha egy földművelő „kicsit” fel akarja gyorsítani a szántás-vetést, már tudja, kihez kell fordulnia.