Fű alatt beszerzett Mercedesek

Fű alatt beszerzett Mercedesek

Mi a hiba a képen? – tehetnénk fel a kérdést azokkal a felvételekkel kapcsolatban, amelyek akkor látnak napvilágot, amikor Kim Dzsongun észak-koreai vezető megérkezik ritka külföldi találkozóinak valamelyikére. Oldalunk tematikájából nyilván kitalálják: a gond az autó körül lehet. És valóban, a diktátor ugyanis olyan páncélozott Mercedesekkel furikázik, amelyek hivatalosan nem is lehetnének a birtokában.

Két limuzin is várt Kim Dzsongunra nemrég a Vlagyivosztoki vasútállomáson, ahová a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való csúcstalálkozójára érkezett: az egyik egy Mercedes Maybach S62-es, a másik pedig egy Mercedes S600 Pullman Guard volt. A világsajtó számára már ismert volt mindkét modell, Kim ugyanis ezeket használta akkor is, amikor tavaly Szingapúrban, majd idén Vietnámban Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseket.

A dolog szépséghibája, hogy az Észak-Korea ellen kiszabott ENSZ-szankciók miatt tilos luxuscikkeket exportálni a diktatúrába, így természetesen ezeknek a méregdrága kocsiknak sem szabadott volna eljutni az ázsiai országba. A világszervezet eredetileg nyomásgyakorlásnak szánja a bojkottot, hogy kikényszerítse az észak-koreai atomprogram leállítását, de mint látszik, a „kiskapuk” miatt az eredmény meglehetősen kétes.

A Mercedes anyacége, a német Daimler AG szerint ezeket a kiskapukat nem náluk kell keresni, ők – mint mondták – szigorúan betartják a nemzetközi szabályokat, és semmiféle üzleti kapcsolatot nem ápolnak az elszigetelt országgal. „Fogalmunk sincs arról, hogyan kerültek a járműveink Észak-Koreába” – szögezte le az AP amerikai hírügynökség érdeklődésére az autógyár szóvivője, Silke Mockert.

A Daimler azóta széleskörű ellenőrzést rendelt el a diktatúrába irányuló export kiszűrésére, ám ők is belátták, képtelenség megakadályozni, hogy a Kim család viszonteladókon keresztül hozzájusson a nekik tetsző luxusautókhoz. Pláne, hogy egy „cinkosuk” is akad Kína személyében, amely egyedüliként tart fent élénk gazdasági kapcsolatot Észak-Koreával. A többség szerint a szóban forgó két Mercedes is Kínán keresztül jutott a diktátor birtokába.

Egyébként nem a német ipar remekei az egyetlenek, amelyekre Kim Dzsongun szemet vetett, és fű alatt meg is szerzett. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel való találkozójára például korábban egy Rolls-Royce-szal gördült be, amely – talán mondani sem kell – az embargó miatt szintén nem hivatalos úton került a gyűjteményébe.