Igazán kitartó lesz az új Tesla

Igazán kitartó lesz az új Tesla

Fontos mérföldkőhöz érkezhet az elektromos autók világa: egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Tesla Roadsterjének legújabb generációja nem kevesebb, mint 1000 kilométert tud majd megtenni egyetlen feltöltéssel. A várhatóan jövőre debütáló hiperjárműnek ezzel a hatótávolsággal már végképp nem kell szégyenkeznie a hozzá hasonló, pokolian erős sportautók között.

Az amerikai gyártó még 2017-ben jelentette be, hogy a 2008-ban bemutatkozott Roadsternek néhány éven belül egy új változata is piacra kerül. Néhányan már akkor is tudni vélték, hogy az új modellel a Tesla igazán nagy dobásra készül, ezt pedig a napokban a cég első embere, Elon Musk is megerősítette. Az amerikai mérnök-üzletembernek a Twitteren szegezték neki a kíváncsi felhasználók a kérdést, hogy igazak-e az 1000 km-es hatótávról szóló pletykák, Musk pedig még tovább is ment: szerinte a jármű nemhogy elérheti, de túl is lépheti az álomhatárt.

Az persze jó kérdés, hogy ezt a tetemes távolságot milyen sebesség mellett lesz majd képes áthidalni az új Roadster. A mostani típus egy ausztráliai teszten állította fel a rekordot 501 kilométerrel, amely távon alig 40 km/h-s átlaggal „döcögött” végig. Márpedig a várhatóan 2020-ban érkező új modellt nem ilyen sebességre tervezték – méghozzá nagyon nem.

Az elektromos sportautó ugyanis az előzetesen közölt adatok szerint mindössze kettő másodperc alatt gyorsul majd fel 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 402 km/h-nál lesz. Ráadásul a gyártó tesztjeinek vezetője hozzátette, ezek csak a konzervatív értékek, azaz az autó akár ennél gyorsabb is lehet. A kocsi hosszú távú kitartásáért egy 200 kWh-s akkumulátor felel majd. Ezzel pedig még normál sebesség mellett is elérhető olyan hatótávolság, amellyel lényegében teljesen versenyképes lehet a Tesla Roadster a sportautók mezőnyében.

A modell ára 200 ezer dollárról, vagyis átszámítva nagyjából 56 millió forintról indul majd, ami az átlagember számára nyilván elérhetetlen magasság, de a hasonló teljesítményt és gyorsulási adatokat produkáló, luxus sportautók között nem számít kirívó összegnek.