Pickup egyetlen gombnyomással

Pickup egyetlen gombnyomással

Nem tudjuk, hogy előfordult-e már valakivel, hogy egy online beszélgetésben egy platós kisteherautó piktogramját akarta elküldeni valakinek, de ha igen, az bizony hiába keresgélt a számos felkínált jármű-képecske között. „Szerencsére” ez már nem sokáig lesz így, a műfaj egyik koronázatlan királyának, a Fordnak köszönhetően ugyanis hamarosan érkezik az első pickup emoji!

Mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznénk a dolgot, hogy mégis kit érdekelnek ezek a pici szimbólumok, azért nem árt hozzátenni, hogy a statisztikák szerint csak a Facebookon naponta 60 milliárd(!) emotikon van forgalomban, azaz egy átlagos felhasználó naponta 25-ször folyamodik ezekhez a hangulatjelekhez, és ad általuk némi többletjelentést a szavainak. Vagy egyenesen ezekkel helyettesíti a mondatait.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy ezek az ábrák – elsősorban persze a fiatalok körében – mára a mindennapok részévé váltak. Így aztán természetesnek tűnik az igény, hogy a lehető legtöbb dolgot lehessen kifejezni velük. Innen nézve pedig mégis csak „felháborító”, hogy 2019-ben – hogy csak a közlekedésnél maradjunk – létezik például nyerges vontatós, trolibuszos, elektromos rolleres vagy épp hegyi vasutas emoji, miközben platós teherautós nem!

Ezt elégelte meg a Ford vállalat, amely nemrég kérvénnyel fordult az úgynevezett Unicode Konzorciumhoz (ez a szervezet vizsgálja felül és hagyja jóvá az új emoji-ötleteket), hogy egy pickup kicsinyített mását is adják hozzá az amúgy mintegy 3000 különböző változatot számláló listához.

Nem véletlen, hogy éppen a Fordnál álltak elő egy hasonló ötlettel, hiszen „zöldhullám” ide vagy oda, a detroiti cég eladásainak jelentős részét még mindig a nem éppen környezetbarát jellegükről ismert platós kisteherautók adják – az idei év második negyedévében például több pickupot adtak el, mint az elmúlt 15 esztendőben bármikor.

Érdekesség, hogy a cégnek a történelem első pickupjához is volt köze, 1913-ban ugyanis egy ohiói cég a legendás T-modell egyik darabját szabta át úgy, hogy a hátulján kialakított egy kis rakodófelületet, megalkotva ezzel minden platós gépjármű ősapját.

Ami pedig az újdonsült piktogramot illeti, a fentebb említett szervezet jóváhagyta a Ford ötletét, így a soron következő frissítéskor (várhatóan 2020 elején) már minden platformon elérhető lesz a cikkünkben is szereplő pickup emoji. Ha esetleg hiányzott volna valakinek.