Rengeteg napelemmel növelik ennek a bitangul környezetbarát autónak a hatótávját

Rengeteg napelemmel növelik ennek a bitangul környezetbarát autónak a hatótávját

„Köszi, nem kell benzin, áram se: az én autóm a Nappal csapatja.”

Azért ez menő lenne, nem? Már ilyesmivel tromfolni, amikor oka fogyottan beparkolunk a kútra, mondjuk csokiért… és a vicc, hogy a dolog annyira már nem is sci-fi, hiszen a Sono Motors megoldotta az üzemanyagkérdést – méghozzá napelemmel!

Jó, az, hogy megoldotta, laza újságírói túlzás – pontosabb, ha úgy fogalmazunk: a cég tett egy komoly lépést a megoldás felé. A legújabb alkotásuk Sion névre hallgat, és – bár a haladás teljes kiszolgálása csak és csupán a Nap energiájának felfogásával egyelőre nem megoldott – komoly plusz távot jelenthet egy-egy verőfényesebb helyen leparkolva hagyni a gépet. Ugyanis ami síkfelület a kocsin akad, azon napaelemet helyeztek el – egészen pontosan 330 cellát.

Ez szerencsés esetben 1204 wattot generál, az energiatárolásról pedig egy 35 kWh-os akku gondoskodik. Ez olyan 255 kilométerre elég (plusz ugye a hálózati töltés, ami tovább növeli a távot). A villanymotor 161 lóerős és 290 Nm forgatónyomatékra képes – a végsebessége 140 km/h, és 9 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra.

Nem elég így sem a tisztelt olvasónak a környezettudatosság? Akkor tessék, még egy érdekes adat: az utastérben ugyanis (nyilván az energiatakarékosság miatt) nem akármi gondoskodik a légszűrésről, hanem egy nagy adag moha, ami rengeteg port képes kiszűrni, csak úgy, mert megteheti. Parádés, és alig várjuk, hogy ez váltsa fel a fullasztó benzingőzt!