Támad a Valkűr: 150 lóerő/liter fajlagos teljesítményt ígér a hiperautó

Támad a Valkűr: 150 lóerő/liter fajlagos teljesítményt ígér a hiperautó

Szépséget vagy szörnyeteget alkotott az Aston Martin? Esetleg is-is?

Június óta borzolja a kedélyeket a brit autómárka első körben Red Bull AM-RB 001, később Valkyrie néven futó… nos, személygépjárműnek a legkevésbé sem nevezhető csodagépével. Amit annak ellenére közúti használatra szánnak, hogy összteljesítménye 1130 lóerő lesz – ebből 1000 jön a Cosworth által hegesztett, 6,5 literes, V12-es szívómotorból, és igen: ez 150 lóerő/liter fajlagos teljesítményt jelent.

Naná, hogy inkább a F1-be való az ilyesmi, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a kategóriájában hasonló Ferrari 812 Superfasté maximális teljesítménye (csak?) 800 lóerő. Nem túlzás állítani tehát, hogy az Aston – ha minden jól megy – nem is kocsit, hanem egy új, kétüléses kategóriát hozott össze. Pláne, ha megnézzük a képeket, amiket a napokban dobtak a világhálóra a belső térről. Űrhajó ez, nem autó, de legalábbis nem jármű, legfeljebb sporteszköz, vagy rekreációs tárgy.

A Valkyrie-t 150 példányban tervezik piacra dobni, de a hírek szerint 25 darab AMR Pro mini-t is összeraknak majd. Ez állítólag még az „alapgépnél” is sportosabb lesz – hogy miképp, azt nehéz elképzelni.