Utcára vadított McLaren

Utcára vadított McLaren

Amikor arról hallunk, hogy egy versenypályára tervezett autónak elkészül a közúton használható verziója, szinte automatikusan arra gondolunk, hogy ez valamiféle „megszelídítéssel” jár. Hogy ez nincs minden esetben így, arra a McLaren Sport Series legújabb tagja, a 620R a legfőbb bizonyíték, amely sok tekintetben még „vadabb” is, mint az alapjául szolgáló 570 GT4 versenyautó.

A McLarennek a közelmúltban a Forma–1-ben nem sok babér terem, de a vállalatcsoport sportautó-gyártásért felelős részlege, a McLaren Automotive (2010-ig McLaren Cars) azért az utóbbi években is csipkedte magát. Az 570 GT4 autót 2016 elején mutatták be, és már abban az esztendőben részt vett a Brit GT bajnokságban. Ennek a modellnek a „rendszámos” verziójával rukkoltak most elő a wokingi főhadiszálláson.

A 620R névre keresztelt típus a kasztni túlnyomó részét és az aerodinamikai megoldásokat nézve megegyezik a versenypályás változattal, azonban a teljesítményét magasabbra szabták. Ennek oka, hogy az 570 GT4 tervezése során tekintettel kellett lenni a különböző bajnokságok szabályrendszerére, technikai előírásaira, amelyek sok esetben megkötötték a mérnökök kezét a maximális erő kicsikarása terén.

A közútra szánt 620R esetén viszont ezek a béklyók lehullottak, aminek köszönhetően a McLaren bejelentése szerint ez lett az eddigi legerősebb darabja a Sport Series-sorozatnak. A 3.8 literes, biturbós V8-as így 620 lóerőt tud, ami mellé 620 Nm-es csúcsnyomaték társul. Ezek után nem csoda, hogy a gyorsulási adatok is lélegzetelállítók. A 0-100 km/h-ig tartó sprint 2,9, a 200-ig való gyorsulási pedig 8,1 másodpercet vesz igénybe. A végsebesség a hírek szerint 322 km/h környékén van.

A 620R elődjénél alacsonyabb hasmagasságot és szélesebb nyomtávot kapott, a tömege viszont érdemben nem változik, legalább is, ha a gyártó tartja magát a most kihirdetett 1282 kg-os célhoz. A kocsi háromféle színben lesz rendelhető, mindegyikben visszaköszön a cég arculatának központi színe, a narancssárga: lesz fekete változat narancs csíkokkal, narancs fehér csíkokkal, illetve fehér narancs csíkokkal.

A mindössze 350 példányban készülő autó ára 250 ezer font, azaz átszámítva majdnem 100 millió forint. A McLaren ígérete szerint a sorozatgyártás a jövő év legelején elkezdődik, így az első szerencsés tulajdonosok már februárban kézhez kaphatják vadiúj 620R sportautójukat.