Íme, az első hibrid Maserati!

Íme, az első hibrid Maserati!

Vannak autómárkák, amelyek hosszú ideje „ellenállnak” az iparág egyik legerősebb trendjének, ám úgy fest, előbb-utóbb mindenki beadja a derekát. Természetesen az elektromobilizációról van szó, amelynek immár a Maserati is teret enged. A napokban a népszerű Ghibli modelljük lágy hibrid változatát leplezték le, de a hírek szerint rövidesen már kizárólag villanyhajtású járművek is kigördülnek a modenai cég üzeméből.

Ghibli néven az évek során három különböző kocsit is forgalmazott a Maserati, jelen esetben természetesen a legújabb verzióról, a 2013-ban debütált M157 kódjelű, négyajtós szedánról van szó. Amely egy kifejezetten sikeres konstrukció, ugyanis a cég közlése szerint hét esztendő alatt több mint 100 ezer darabot gyártottak le belőle.

Így aztán nem csoda, hogy az olaszok ezt a jól bejáratott modellt választották az „elektromos autózás világába történő belépéshez”. Az eredeti, hathengeres 3.0 literes dízelmotort (amely annak idején szintén kuriózum volt a márka történetében) egy 2.0 literes, négyhengeres turbóra cserélték, amelyet egy 48V-os indítógenerátor és egy e-Booster névre keresztelt elektromos légsűrítő támogat.

Érdekesség, hogy az akkumulátorok beépítése ellenére a hibrid változat 80 kilogrammal kevesebbet nyom, mint elődje, ami némi átdolgozásnak és a jobb súlyeloszlásnak köszönhető. A vadonatúj Ghibli így 330 lóerőt és 450 Nm-t tud felmutatni, ami a tesztek alapján 255 km/h-s végsebességre elegendő. A 0-ról 100-ra történő gyorsulás 5,7 másodpercet vesz igénybe.

A Maserati illetékesei a bemutató során megjegyezték, a céljuk az volt, hogy egy olyan nagy teljesítményű, alacsony károsanyag-kibocsátású autót alkossanak meg, amely közben azokat az erényeit sem veszti el, ami miatt sokan annyira szeretik a márkát. Ezek közé tartozik a karakteres „Maserati-hangzás” is, amelyet az új Ghiblinél a kipufogórendszer átalakításával és speciálisan tervezett rezonátorok beépítésével kívánnak hűen megidézni.

Mindez pedig az ígéretek szerint csak az első lépés a villanyautózás útján. A Maseratinál ugyanis már készülnek a vállalat első teljesen elektromos járműi: az új GranTurismo és GranCabrio leleplezésére akár már jövőre sor kerülhet.