Mi kerül ezen az autón 60 millióba?

Mi kerül ezen az autón 60 millióba?

Egy 1996-os évjáratú Mercedes-Benz S600-as ára állapottól függően 10 és 20 ezer dollár között mozog az interneten. A napokban azonban valaki kicsivel több mint 200 ezer dollárt fizetett egy ilyen autóért. Az okot nem nehéz kitalálni: a jármű korábban egy híresség tulajdona volt. Nem is akárkié, hanem minden idők egyik legnagyobb sportolójáé, Michael Jordané. A kocsi persze a kosarassztárral való kapcsolat nélkül is meglehetősen vonzó.

Augusztus közepén indult és a minap zárult az eBay online aukciós oldalon az az árverés, amelyen a Beverly Hills Car Club kínálta eladásra a bevezetőben említett mélykék autót. A kikiáltási ár jelképes módon 23 dollár volt, 177 licittel később azonban 202 200 dolláron (átszámítva nagyjából 60 millió forinton) ütötte le a tételt a virtuális kalapács.

Lássuk, mit is kapott a szerencsés vevő a pénzéért. Egy 6.0 literes, V12-es benzinmotorral felszerelt, kétajtós kupét, amely 24 éves korára 157 ezer mérföldet (kb. 250 ezer kilométert) futott. Az S600-as a 389 lóerejével és 569 Nm nyomatékával a maga korában kifejezetten erősnek számított, sőt, még manapság sincs oka a szégyenkezésre.

Azt persze senki sem gondolhatja komolyan, hogy a fenti paraméterek miatt ért meg a kocsi annyit, amennyit. „Néhányaknak talán van Michael Jordan által aláírt kosárlabdájuk, cipőjük vagy épp fényképük. De hányan mondhatják el magukról, hogy övék az egyik autója?” – fogalmazta meg találóan a Beverly Hills Car Club tulajdonosa, Alex Manos, miért is szökhetett 200 ezer dollár fölé a végső ár.

Könnyen lehet egyébként, hogy nem a mostani licit győztese lesz az egyetlen, aki elmondhatja majd magáról, hogy ugyanabban az ülésben foglalhat helyet, mint annak idején a legendás játékos. A Chicago Bulls csapatával hat NBA-címet szerző egykori klasszis ugyanis valóságos autógyűjtő hírében áll, így nem lenne meglepő, ha idővel kollekciója más darabjai is különböző árveréseken kötnének ki.

A közelmúltban bemutatott nagy sikerű dokumentumfilm-sorozat, a The Last Dance epizódjaiban is rengeteg olyan értékes és különleges járműre figyelhettek fel a nézők, amelynek Jordan ült a volánja mögött. A listán többek közt egy Chevrolet Corvette C5 és C4 ZR-1, egy Ferrari 550 Maranello, két 911-es Porsche és két Land Rover Range Rover szerepel, de feltűnt a filmvásznon a most értékesített Mercedes-Benz S600-as is.